Jídlo v Tatrách

Hladovět nebudete

O hladu stoprocentně nebudete. Naši slovenští sousedé jsou velmi pohostinní. Potěšte svoje chuťové pohárky. Nízké Tatry jsou rájem všech gurmánů a jedlíků. Zavrhněte obligátní smažák a hranolky. Jste přeci na Slovensku! Vyzkoušejte typická místní jídla. Budete se oblizovat až za ušima.

Delikátní sýry

Slovenská jídla jsou často bezmasá a hodně užívají těstoviny a brambory. Také dávají přednost lahodnému domácímu slovenskému sýru. Zajděte do místní restaurace tzv. slovenské koliby na výtečné sýrové pochoutky. Tradiční ovčí farmy najdete po celém Slovensku. Čerstvý či uzený ovčí sýr, bryndzu (ovčí tvaroh) a žinčicu (ovčí syrovátka) prostě musíte okusit.

Halušky kam se podíváš

Mana všech Slováků. Vyzkoušejte halušky na různé způsoby. Nejtypičtější jsou halušky s bryndzou a slaninou. Halušky se zelím tzv. strapačky jsou také velmi dobré. Halušky se připravují i z kynutého těsta. Můžete je dostat jak na slano, tak i na sladko. Ve sladkých variacích se sypou cukrem, strouhaným tvarohem, mákem a ořechy. Polévají se rozpuštěným máslem.

Šišky a zelňačka

Oblíbené jsou také sladké i slané bramborové šišky. K tomu patří jedině typická slovenská polévka zelňačka. Dokonale zahřeje a dodá potřebné síly při horském výšlapu. Místní kulinářské umění je vskutku na vysoké úrovni.

Živánská pečeně a slivovice

Do jídelníčku proniká i blízká maďarská kuchyně. Na řadu pak přichází paprikáše, guláše a jídla s příměsí čerstvé a sušené papriky. Z dalších jídel je typická slanina nebo rožněné skopové. Velmi vítaná je úprava masa na otevřeném ohni. Jedná se o tzv. živánskou pečeni. Vše zapijte místní pálenkou nebo dobrými víny. Neodmyslitelná je také vyhlášená borovička. Dobrou chuť.

Aktualizováno 16.08.2018